неділю, 12 березня 2017 р.

Жасмин-краса і користь.Даваян Анастасія.


Жасмин — чагарник, активно використовується в народній медицині. Для виготовлення лікарських препаратів підходять всі частини цієї рослини. А гілки жасмину застосовуються ще й в якості сировини для плетіння кошиків, тому якщо у вас на дачі є вільне місце, обов’язково посадіть кущик цього ароматного рослини.
Жасмин — кущ, який відомий своїми лікарськими властивостями.

 Вони проявляються завдяки хімічному складу цієї рослини, який містить:
ефірні масла;
біологічно активні природні сполуки (сесквітерпени, феноли, трітерпени, лактони та ін.);
мурашину, саліцилову та бензойну кислоти.
Крім олії квітки жасмину містять бензиловий спирт, бензілацетат, ліналоол, жасмон і індол. Всі ці речовини забезпечують цій рослині властивості афродізіака. Також квіти цієї рослини:
покращують травлення;
стимулюють втрату ваги;
надають допомогу організму у виведенні токсинів;
покращують циркуляцію крові;
прискорюють метаболізм. 
У традиційній медицині жасмин використовують у лікуванні гепатиту, цирозу печінки, для зміцнення нервової системи і при апатії. Препарати з його квітками, насінням і пагонами застосовуються для зменшення головного болю, полегшення стану породіллі, позбавлення від больових відчуттів в області живота і в боротьбі із захворюваннями матки. Аромат жасмину допомагає забути про безсоння.
Також ця рослина і його ефірне масло часто можна побачити в складі деяких біологічно активних добавок.
У народній медицині використання жасмину більш широко. Чай з жасмином знімає напади дратівливості, бадьорить, стимулює діяльність головного мозку і підвищує настрій. Відвари з листя і квіток застосовують в лікуванні бронхіту та астми, а за допомогою настоянки позбавляються від шкірних захворювань.
У китайській медицині використовують жасмин для очищення крові, а настоєм з квіток промивають очі, лікують ревматизм. З нього також роблять сироп, який допомагає при кашлі. На Кубі з давніх часів відварами з листя жасмину користуються при захворюванні колітом або дизентерію.



Йошта – це розлогий багаторічний чагарник, отриманий шляхом схрещування смородини з агрусом. Він може досягати півтора або двох метрів у висоту. На стеблах рослини відсутні шипи. Цим і відрізняється від агрусу рослина йошта. Посадка і догляд за цим представником флори прості і необтяжливі. Листя чагарнику блискучі, мають темно-зелене забарвлення і великий розмір. На зиму вони не опадають. Ягоди даного представника флори дуже великі, з нальотом фіолетового кольору. Рослина чудово підходить для вирощування на дачі або присадибній ділянці.
У плодах даної рослини вміст вітаміну С дещо менше, ніж у смородині, але значно більше, ніж в агрусі. У великій кількості в них міститься вітамін Р і антоціани. Ягода йошта володіє різними корисними властивостями. Особливо добре її їсти при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. При вживанні в їжу цієї ягоди також поліпшується кровообіг, виводяться з організму важкі метали.


Чайна троянда була виведена штучно шляхом схрещування інших сортів, і своє назви «чайна» отримала не тільки за специфічний яскравий аромат, але і за свої цілющі властивості. Кущі чайної троянди у висоту досягають від 60 см до 2-х метрів, листя щільні. Квітки бувають діаметром від 6 до 14 см залежно від сорту.
Колір пелюсток від світло-рожевого до темно-червоного, зустрічаються і жовті та оранжеві забарвлення. Відрізнити чайну троянду від інших сортів можна по запаху, достатньо один раз порівняти запах чайної троянди та інших різновидів цієї рослини, щоб назавжди його запам’ятати, настільки він насичений.
Хоча і плоди чайної троянди знаходять своє застосування, цілющими властивостями володіють насамперед пелюстки. У них містяться такі вітаміни як С. В1, РР і К, а також корисні смоли, таніни і глюкоіди. Пелюстки чайної троянди здавна застосовувалися в народній медицині в основному, для зміцнення імунітету і як заспокійливий засіб. Рожеве масло застосовується в парфумерії, а також в косметології в складі кремів для розгладження зморшок.
Рожевим медом лікують кашель, ангіни і стоматити. Чай з пелюсток чайної троянди сприяє зміцненню імунітету, його приймають при захворюваннях шлунка, стоматитах, кашлі і ангінах.
Засушена чайна троянда зберігає свої властивості протягом року. Якщо зберігати в щільно закритій жерстяній банці, то можна і довше, враховуючи при цьому, що з кожним роком і аромат, і корисні властивості зменшуються.




Немає коментарів:

Дописати коментар